Mindent megtettél, mielőtt elhagyod az országot?

2017.09.29

"Az egyik 19, a másik egy híján 20". Éppen ennyi kérdést teszek fel neked.

Ez a poszt nem azoknak szól, akik pusztán anyagi okokból kényszerülnek elmenni, hanem azoknak, akik szerint ez az ország élhetetlen hely, morálisan, érzés-szinten elviselhetetlen. Hónapok óta mindenhol azt olvasom, hogy el kell innen menni, csomagolok, a gyerekemet máshol akarom felnevelni, ebben az országban nem lehet élni, a magyarok csak egymást marják. Ez egy nagyon nehéz döntés, és mindenkinek, aki meghozta, őszintén kívánok sok sikert és főleg szerencsét! De kérdezem, hogy mindent megtettél, mielőtt ezt mondod?

A hatalmon lévő figurák jönnek és mennek, sajnos, nagymértékben befolyásolják az életünket a döntéseik. Ugyanakkor közérzetünket más is befolyásolja, például az, hogy mennyire vagyunk passzív elszenvedői életünknek, vagy mennyire vagyunk aktív, tudatos, megoldást kereső állampolgárok?

A helyi szinteken, a saját környezetedben megtettél-e mindent, hogy legalább abban, amiben te lehetsz befolyással az eseményekre, aktívan vegyél részt? Haladjunk bentről kifelé! Ha a kérdésekre őszintén válaszolsz, akkor megkapod saját válaszod a címben feltett kérdésre.

1. Foglalkozol-e önmagad érzéseivel, igényeivel, törődsz-e magaddal, nézel-e lelki értelemben tükörbe?

2. Beszélsz-e rendszeresen a partnereddel arról, ami bánt, amit szeretnél, ami szorongást okoz a magánéletedben?

3. Próbálsz-e harmonikus, őszinte kapcsolatot kialakítani a szüleiddel, esetleg régi haragot, sértődést megbeszélni a testvéreddel, más rokonaiddal?

4. Beszéltél-e legalább egyszer a szomszédoddal arról a konfliktusról, ami évek óta mérgezi a kapcsolatotokat?

5. Tudsz-e őszintén beszélni a kollégáiddal, elmondani nekik igényeidet, érzéseidet?

6. Beszéltél-e egyszer is a főnököddel arról, amit szeretnél?

7. Ha van gyereked, jársz-e rendszeresen szülői értekezletekre, és ott teszel-e fel kérdéseket, ajánlasz-e fel önkéntes munkát?

8. Ha valami helyi egyesület, alapítvány akciót szervez, elmész-e a lakhelyeddel kapcsolatos ügyek megbeszélésére?

9. Ajánlasz-e fel ruhát, önkéntes munkát, bármit egy-egy civil szervezetnek?

10. Tagja vagy-e valamilyen helyi vagy országos civil szervezetnek, aminek célja, hogy az országunk jobbá váljon?

11. Jársz-e rendszeresen közmeghallgatásra, használod-e azokat a lehetőségeket, hogy ellenőrizd, mire költi a pénzed az önkormányzat?

12. Teszel-e fel kérdéseket a parlamenti képviselődnek?

13. Aláírod-e a petíciókat névvel, címmel, amik a törvények kikényszerítésének első lépése lehet?

14. Elmész-e tüntetésekre, demonstrációkra, ha valami nem tetszik?

15. Szervezel-e magad tüntetést, demonstrációt olyan ügyben, ami téged is érint?

16. Próbálsz-e a tévéből, újságból, Internetről naprakészen tájékozódni, hogy mit akarnak a pártok a következő ciklusban azzal, hogy megismered a programjaikat?

17. Ha választanod kell egy elemző beszélgetős műsor és az aktuálisan futó tehetségkutató show között, akkor előbbit választod-e, hogy tájékozódj?

18. Voltál-e szavazni minden alkalommal 1989 óta?

19. Elmész-e 2018-ban szavazni?

A kérdéssor önmagában lehet egy cselekvési program, hogy mielőtt elhagyod az országot, tégy meg mindent, hogy maradhass. Mert szükség van rád. És ha mindent megtettél, amire 100%-os befolyásod van, és mégsem sikerült semmit elérned, akkor szívből kívánok neked jó utat és vigyázz magadra, sok szerencsét!